Om Fågelfors

Folkets Park

FÅGELFORS

Vatten, järn och skog har alltid varit viktiga naturtillgångar för bygden.

 

För hundratals år sedan hade bönderna i byarna Lilla och Stora Klo utanför Grönskåra sommarbete för sina djur i de trakter som i dag är Fågelfors.

 

Tack vare att det fanns rinnande vatten i Nötån, som är en del av Emåns vattensystem, började man på 1740-talet arbeta med järn i Fågelfors och ett järnbruk byggdes upp.

Brukets järntid är i stort sett en historia av olika adliga ägarförhållanden som fortlöper under drygt 100 år.

 

1875 såldes bruket till Melcher Ekströmer, som ägde det till sin död 1923.

En stor herrgård med plats för brukspatron med familj och tjänstestab fanns, men pga av sitt dåliga skick brändes den ner 1986.

På 1880-talet övergick man till snickeriverksamhet och träindusti eftersom man inte kunde konkurrera med annat billigare järn, och inom några årtionden började man bygga monteringsfärdiga hus istället.

Fogelfors Hus blev ett välkänt namn i Sverige och man exporterade även dessa monteringsfördiga småhus.

Bruket kom att stanna i familjen Ekströmers ägo i ca 100 år och under denna tid utvecklades industin väl.

Under det tidiga 1970-talet såldes så Fogelfors- Hus till ett investmentbolag och Ekströmers era på bruket var slut.

 

En minskande småhusmarknad ledde till en konkurs för Fogelfors-Hus 1984. Trots motgångarna ledde detta till att nya företag föddes: en mekanisk verkstad, ett företag med hyvleri och sågverkproduktion, en dörrfabrik och ett företag med hus- och komponenttillverkning.

 

Fågelfors var förr en by med flera mataffärer, en herrekipering, taxirörelse, biluthyrning, eget förstamaj-tåg, bank, post, egen scoutkår, egen brandkår, bil- och motorcykelverkstad och mycket mycket mer. På Facebook finns sidor som Fågelfors från Då till Nu, Fågelfors Hembyggdsförening samt Nostalgia om du vill veta mer och se bilder. Nostalgia kan du även besöka i Fågelfors samt på deras hemsida.

 

Sist men inte minst så har vi också Fågelfors IF men fotboll spelades redan 1905 i en idrottsförening som då hette "Kamraterna".

Brukspatron Thorsten Ekströmer tog med sig idrotten fotboll hem till Fågelfors ifrån England. Fram till Första Världskriget 1915 var klubben IFK Fågelfors igång.

Den första spelplatsen Fågelfors hade man på stallplanen vid herrgården, där man sedan flyttade till Smedhägnen. Idag spelar Fågelfors IF på Hyltamalm som ligger vid samma område. Hyltamalm nya idrottsplats kunde invigas 22 juli 1951.

Under första världskriget (1914-1919) var fotbollen i Fågelfors inte mycket aktivt, 1925 i november månad satte fotbollen fart i bygden. Under närmsta åren hade bruket och fotbollslaget en koppling till varandra. Detta medförde då efter en brand 1935 i snickarfabriken en nedgång för klubben. Flera spelare flyttade och Fågelfors IF åkte ner från Smålandserien Div 1. Idag finns A- och B-lag. A-laget spelar i div 4NÖ. Planer att starta upp en fotbollsskola finns. För mer info om A-laget kan du titta in på deras egna hemsida.

 

 

Med tiden har Fågelfors förändrats.

 

Idag finns ett dagis, en skola åk 1-6, Tempo, Fågelfors Pellets & Hyvleri, Attacus Fågelforshus, Kronobergs Förenade Plåtslagerier, J.Carlqvist Plåtslageri, Fågelfors Hattattelje, Qstar, ett café och en mängd föreningar som Hembygdsföreningen, Samhällsföreningen, Skytteföreningen, Nostalgia, Fågelfors IF, Fiskeföreningen, ett antal mindre bolag och inte minst våra bönder som på olika sätt medverkar till att hålla Fågelfors levande och öppet.

 

 

Vi i Fågelfors Folkets Parks styrelse är stolta över att vara en del av det som gör Fågelfors till ett litet fint samhälle där det är bra att bo och vistas.